Viking Line teenindas tänavu suvel ligi 1,8 miljonit reisijat

2024. aasta juunist augustini sõitis Viking Line’i laevadel kokku ligi 1,8 miljonit reisijat. Suurim reisijate arvu tõus võrreldes eelmise suvehooajaga oli TallinnaHelsingi liinil, kus reisijate hulk kasvas 11 protsenti. Lisaks Viking XPRS-ile sõitsid Tallinna ja Helsingi vahel ka Viking Cinderella ja Gabriella ning kokku reisis sel liinil suvekuudel 732 000 reisijat.

„Turismi kasvav populaarsus Eestisse näib olevat püsiv trend, kuid turism ise on muutumas. Eestist on saanud ka lastega perede lemmiksihtkoht ning üha rohkem inimesi suundub Tallinna kaudu avastama ülejäänud Eestit, teisi Balti riike ja Euroopat,“ ütles Viking Line’i kommunikatsioonijuht Johanna Boijer-Svahnström. Ta lisas: ”Kuigi Eesti hinnad on endiselt mõõdukad, ei ole taskukohasus enam peamine põhjus, miks soomlased Eesti puhkusekohaks valivad. Eestist on saanud suurepärane turismisihtkoht, kus on rohkelt huvitavaid muuseume, looduskauneid paiku ja sündmusi. Ka väljaspool Tallinna on atraktiivne ja mitmekesine restoranide valik.“

„Suvi on kruiisiturismi tipphooaeg, milleks valmistume alati hoolikalt. Sel suvel suurendasime veelgi Tallinna–Helsingi liini teenindusvõimekust, samuti oli Helsingi–Stockholmi liinil mullusest suurem pakkumine, sest kevadel alustas püsivalt sõitmist Viking Cinderella. Nõudlust jätkus meie kasvanud veomahu järele ja vaatamata reisijaid täis laevadele olid kliendid tänavu väga rahulolevad. Kokkuvõttes oli suvehooaeg meie jaoks eriti edukas,“ rääkis Johanna Boijer-Svahnström.

Soodsa krooni ajel Stockholmi

Juulis möödus 50 aastat Viking Line’i reisijateveo algusest Helsingi ja Stockholmi vahel. Pealinnu ühendav liin on alati olnud väga oluline ning selle suve jooksul reisis Helsingi–Stockholmi liinil Gabriella ja Viking Cinderellaga kokku 274 000 inimest. Viking Line’i turuosa liinil tõusis 44 protsendini. 

„Kevadel investeerisime Cinderella renoveerimisse üheksa miljonit eurot ja tõime laeva tagasi Soome lipu alla. Legendaarne laev on äratanud suurt huvi, sellele lisaks mõjutas Rootsi kui sihtkoha atraktiivsust endiselt krooni soodne vahetuskurss.“

Lisaks Stockholmi ja Tallinna liinidele tegid Viking Cinderella ja Gabriella suvel kokku seitse erikruiisi Visbysse. Gotlandi romantiline pealinn pakub Soomes suurt huvi ja erireisid müüdi välja juba kevadel. Oktoobris ja novembris korraldab Viking Line veel kaks erikruiisi Visbysse.

Ahvenamaa populaarsus kasvas

Turu–Mariehamni–Stockholmi liinil teenindasid kliimasõbralikud Viking Glory ja Viking Grace juunist augustini 747 000 reisijat. Viking Line’i turuosa sellel liinil ulatus peaaegu 70 protsendini. 

„Ehkki konkurents lääneranniku liinidel on tihenenud, jäi meie reisijate arv peaaegu eelmise suve tasemele. Ahvenamaa pälvis palju tähelepanu tänu talvel esilinastunud filmile „Tormisaare Maija“ ning meie korraldatud ekskursioonid, nagu näiteks „Tormisaare Maija jälgedes“, olid suured hitid. Ka golfituriste oli suvel rohkesti — ja pole ime, et Slottsbanan valiti kevadel Soome parimaks väljakuks. Ahvenamaa on ka sügisel suurepärane sihtkoht loodusturistidele ja kalastajatele.“

Kuuma eest pagemine suurendab turistide arvu

Viking Line’i laevadega sõitvate välisturistide arv on pärast pandeemia-aastaid pidevalt kasvanud. Viimastel suvekuudel oli Hiina turiste isegi kolm korda rohkem kui eelmisel aastal. Samuti kasvas selgelt saksa ja poola reisijate, samuti korealaste ja ameeriklaste arv.  

„Lõuna- ja Kesk-Euroopa elanikud soovivad puhkuseperioodi kuumuse eest põgeneda, ja see on meile selgelt märgatav. Usume, et kliimaturism põhja suunas vaid kasvab, mis tähendab suurenevat huvi Soome, teiste Põhjamaade ja Balti riikide vastu.“  

11,5 miljoni eurose SIRIN logistikapargi ehitab Saku valda Mapri Ehitus

Baltikumi suurim logistikakinnisvara arendaja, Leedu päritolu SIRIN Development pidas oma esimese Eestisse rajatava keskuse sarikapeo, mis andis hoo sisse laienemisplaanidele sellel turul. Saku valda rajatav logistikapark SIRIN Park Tänassilma on oluline edasiarendus ettevõtte portfellis. Logistikapargi ehituse eest kannab hoolt Mapri Ehitus.

Jaanuari keskel valmiv 14 000 ruutmeetrine ladu kerkib Saku valda Tänassilma piirkonda. SIRIN Developmenti tegevjuhi Laurynas Kuzavase sõnul on selle arenduse üks suuremaid tugevusi logistikapargi suurepärane asukoht äriliselt multifunktsionaalses piirkonnas. Esimese etapi koguinvesteering ulatub ligikaudu 11,5 miljoni euroni.

„Vanade ladudega logistikaäri ei ole enam konkurentsivõimeline. Meie eesmärk on pakkuda vanemates ladudes tegutsevatele ettevõtetele võimalust kolida kaasaegsesse logistikaparki, kus on 30% madalamad tegevuskulud, keskkonnasõbralikud lahendused ja paremad tingimused töötajatele. Oleme klientide vajaduste suhtes paindlikud, pakkudes nii suuri kui ka väikeseid üüripindu,” ütles Kuzavas. Samuti luuakse tegevjuhi sõnul sel moel uusi töökohti ja täiendavaid ärivõimalusi nii kohalikele kui rahvusvahelistele ettevõtetele.

Leedu logistikakinnisvara arendaja plaan on ehitada kahes etapis veel kuni 60 000 ruutmeetrit. „Keskendume alati eksklusiivsetele asukohtadele, kuluefektiivsusele ja jätkusuutliku logistikaökosüsteemi arendamisele. Tänassilma tuleb kaasaegne, ambitsioonikas ja strateegiliselt planeeritud logistikapark, millel on minimaalne keskkonnamõju ning kus pakutakse rentnikele vabadust äri kasvades kiiresti laieneda ja kaupu ümber paigutada,“ lisas Kuzavas.

Mapri Ehituse tegevjuhi Tarmo Roosi sõnul on ehitusfirmale koostöö suure Baltimaade logistikakinnisvara arendaja ja investori SIRINiga esmakordne. „Juba praegu näeme pikema koostöö sündi. Logistika ja laonduse turg on viimastel aastatel vägagi aktiviseerunud ning vajadus uute kvaliteetsete pindade järgi on jätkuvalt suur,“ ütleb ta..  

SIRIN Developmenti portfell koosneb logistikaparkidest Vilniuses, Kaunases, Riias ja Tallinnas. Logistikaparkide kogupindala on 367 000 ruutmeetrit. Ettevõte omab enam kui 15-aastast turukogemust ning on ainus ettevõte Baltikumis, kes on ajakirja PropertyEU poolt Euroopa suurimate logistikakinnisvaraarendajate TOP 20 hulka kuulunud.