Catrice Cosmetics tutvustas uut Sügis/Talv 2024 kollektsiooni

Teisipäeval, 27. augustil tutvustas oma Sügis/Talv 2024 kollektsiooni uuendust kosmeetikabränd Catrice Cosmetics. In Nomine ja Kosmopari (LV) toel korraldati kogunemine Rotermanni kvartali Levieri kohvikus. Üritusel osalesid nii ajakirjanikud kui ilublogijad, meigikunstnikud ja influencerid. Sündmust juhtis meelelahutaja ja laulja Tuuli Rand, meigi presentatsiooni tegi jumestuskunstnik Liis Vahter. Vaata lähemalt galeriist!

Fotod Erik Riikoja

Soome merereisijad nimetasid Viking Line’i kolmandat aastat järjest kõige jätkusuutlikumaks laevandusettevõtjaks

EPSI Ratingu 2024. aasta uuringust selgub, et Soome merereisijad on üha keskkonnateadlikumad ning Viking Line nimetati kolmandat aastat järjest kõige jätkusuutlikumaks laevandusettevõtjaks Soome ja Rootsi vahelises parvlaevaliikluses. 

EPSI Ratingu 2024. aasta turu-uuringus* on Viking Line’i jätkusuutlikkuse indeks Soome ja Rootsi vahelisel liinil 71,5, samas kui sektori keskmine on 70,6. Teised Soome ja Rootsi vahelist parvlaevateenust pakkuvad laevandusettevõtjad, kes on uuringusse kaasatud, on Silja Line ja Finnlines.

„Me arendame pidevalt oma tegevust jätkusuutlikkuse valdkonnas ja on tore, et meie reisijad seda tööd hindavad. Osana meie jätkusuutlikkuse alasest tööst räägime inimestele kõigest, mida me teeme, ja selle mõjust ning kaasame ka kliente meie jätkusuutlikkuse teekonnale. Ka meie jätkusuutlikkuse alane teabevahetus sai uuringus hea hinnangu. On selge, et meie kommunikatsioon on samuti edukas, arvestades, et uuringu kohaselt on meie kliendid ettevõtte sotsiaalse vastutuse ja säästva arengu osas nõudlikumad kui keskmine merereisija,“ ütles Viking Line’i jätkusuutlikkuse juht Dani Lindberg.

Parvlaevareiside jätkusuutlikkuse indeks EPSI Ratingu 2024. aasta turu-uuringus mõõdab reisijate arvamusi laevandusettevõtete jätkusuutlikkuse ja säästva arengu töö kohta. Viking Line sai Soome ja Rootsi vahelise teenuse eest kõrgeima hinde igas kategoorias: keskkonnaalane, majanduslik ja sotsiaalne jätkusuutlikkus. 

„Oleme 1980ndatest aastatest alates teinud sihipärast tööd jätkusuutlikkuse nimel ja investeerinud 450 miljonit eurot meie kliimasäästlikesse laevadesse Viking Glory ja Viking Grace. See on pikaajaline töö, mis viib tuleviku samm-sammult heitevaba meretranspordi suunas.“

Soov reisida suureneb, kui on olemas jätkusuutlikud alternatiivid 

Soome reisijate kliima- ja keskkonnateadlikkus on võrreldes eelmise aastaga suurenenud. 55 protsenti vastanutest ütles, et nad valivad tulevikus kliimasäästlikumaid reisimisviise, võrreldes eelmise aasta 46 protsendiga. Kui 2023. aastal planeeris 31 protsenti reisijatest vähendada oma reisimist, siis tänavu on see näitaja langenud 24 protsendini. 

„Tarbijate suurenenud ootused julgustavad meid arendama reisijatele uusi säästvaid tooteid ja alternatiive koos tehnoloogiliste lahendustega. Näiteks oleme juba aasta aega pakkunud oma klientidele Turu liinil võimalust vähendada oma reisi heitkoguseid 90 protsendi võrra, valides broneerimisel biokütuse,“ märgib Dani Lindberg.

Viking Line kasutab oma viimases jätkusuutlikkuse tagamise ettevõtmises Turu-Stockholmi liinil alates Läänemere päevast ühe nädala jooksul ainult biokütust, mis vähendab Viking Glory ja Viking Grace’i süsinikdioksiidi heitkoguseid kokku 2600 tonni võrra. See arv on võrdne 270 soomlase keskmise aastase süsinikdioksiidiheitega.

„See on märkimisväärne samm heitevaba meretranspordi suunas, sest liinilaevade teenindamine ei ole kunagi varem toimunud ainult biokütusel. Pidev biokütuse kasutamine ei ole praegu võimalik kulude ja kättesaadavuse tõttu, kuid loodame, et see julgustab võimalikult paljusid meie kruiisi-, konverentsi- ja kaubaveokliente valima oma reisidel biokütust. Nii saavad meie reisijad anda konkreetse panuse heite vähendamisse ja samal ajal kaitsta Läänemerd, mis on meile kõigile südamelähedane.“

* EPSI Ratingu 2024. aasta turu-uuringu jaoks küsitlesid EPSI Andmekogumisteenused umbes 2000 üle 18-aastast eraklienti, kes on viimase 12 kuu jooksul sõitnud laevaga Soome või Soomest. Indeksis kasutatakse skaalat 0-100, kus 0-60 on rahulolematu, 60-75 on rahul ja üle 75 on väga rahul.

Haridustrefil anti välja julge haridusasutuse ja uuendusmeelse õpetaja stipendium

Kõige julgem kool on Pärnu Ühisgümnaasium ja kõige uuenduslikum õpetaja on Veronika Grigorjeva Tallinna Tõnismäe Riigigümnaasiumist.

Paide Vallimäel 22. augustil toimunud Haridustrefil anti välja julge kooli 2000 eurone stipendium, mille sai žürii otsusel Pärnu Ühisgümnaasium. Uuendusmeelse õpetaja 1000 eurone stipendium läks Tallinna Tõnismäe Riigigümnaasiumi matemaatika õpetaja Veronika Grigorjevale. Kokku taotles stipendiume 10 õpetajat ja 18 kooli ja stipendiumid pani välja sündmuse peatoetaja LHV Pank. Kolmandat korda peetud haridustöötajate aastasündmusel oli ligi 800 osalejat.

Haridusasutustest sai teise koha Kohila Lasteaed Sipsik, talle järgnesid võrdse punktisummaga Jüri Gümnaasium ja Tartu Forseliuse kool.

Uuendusmeelsete õpetajate seas jagasid väärikat teist kohta Krista Leppik Vasta Mõisakoolist ja Merike Saar Prantsuse Lütseumist. Kolmandana tunnustas žürii Hanna-Liisa Tamme Konguta Koolist.

Stipendiumi žüriis olid Haridustrefi korraldajad Lilian Promet ja Kristi Jõeorg, LHV Panga jaepanganduse juht Annika Goroško, Haridus- ja Teadusministeeriumi üldhariduse valdkonna juht Marjeta Venno ning Tallinna Haridusameti hariduskorralduse osakonna peaspetsialist Madis Annus. Žürii hindamispõhimõte oli, et iga liige valis kolm tugevamat ja andis neile kas kolm, kaks või ühe punkti.

Haridustrefi peatoetaja LHV Panga jaepanganduse juht Annika Goroškole on matemaatika südamelähedane: ta on erialalt ökonomist ning ka tänane töö on numbrite maailmas. Seetõttu ei olnud tal keeruline nimetada Veronika Grigorjeva uuendusmeelseks õpetajaks. „Õpetaja Veronika Grigorjeva puhul olid silmapaistvad tema uuenduslikud võtted aine selgitamisel ning õpilaste kaasamisel läbi grupitööde.“ Koolidest üldiselt rääkides arvab Annika Goroško, et neid koole, kus õpetajad uuendusi ei toeta, meil veel leidub. „Stipendiumi olemegi ellu kutsunud, et toetada ja innustada koole ja õpetajaid, kes julgevad tulevikku vaadata ja innovaatilisi lahendusi ellu viia. Nii nagu kogu maailm, muutuvad ka õpikeskkond ja õpilased ning meil tuleb leida meetodid, mis toetavad õpiprotsessi,“ lisab ta. LHV Pank on lubanud Haridustreffi toetada ka järgmisel aastal.

Haridustrefi korraldajad Lilian Promet ja Kristi Jõeorg on kõige julgema kooli, Pärnu Ühisgümnaasiumi osas ühel nõul: „Meile avaldas muljet selle kooli julgus teha midagi täiesti teistmoodi. Nad leidsid koostöövõimaluse Tallinna Tervishoiu Kõrgkooliga ja käivitasid meditsiini ja tervishoiu valikkursuse.“ Uuendusmeelsete õpetajate valikul meeldis Lilian Prometile ja Kristi Jõeorule nende mänguline lähenemine ja uudsete meetodite kasutamine. Näiteks Veronika Grigorjeva, kes matemaatika õpetamisel iga tunni ette valmistamisel võib asetada lauad teistmoodi, nii et õpilased ei tea ette, kellega seekord koostööd teha tuleb.

Julge kooli stipendiumile kandideerinud haridusasutused on: Imavere Kool, Järva-Jaani Gümnaasium, Jüri Gümnaasium, Kohila Lasteaed Sipsik, Kohtla-Järve Slaavi Põhikool, Kohtla-Nõmme Kool, Konguta Kool, Laekvere Kool, Lilleoru Põhikool, Peetri Lasteaed-Põhikool, Pärnu Ühisgümnaasium, Püha Johannese Kool, Tallinna Polütehnikum, Tartu Annelinna Gümnaasium, Tartu Forseliuse Kool, Vasta Mõisakool, Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus, Võsukese Lasteaed.

Uuendusmeelse õpetaja stipendiumile kandideerijad on: Annely Alegander, Jõhvi Kesklinna Kool; Hanna-Liisa Tamm, Konguta Kool, Julia Rikkase, Kohtla-Järve Slaavi Põhikool; Krista Leppik, Vasta Mõisakool; Lea Krenin, Tallinna Polütehnikum; Leena Lumi, Vääna Mõisakool; Merike Puusepp, Kohtla-Järve Slaavi Põhikool; Merike Saar, Prantsuse Lütseum; Terje Varul, Tallinna Polütehnikum; Veronika Grigorjev, Tallinna Tõnismäe Riigigümnaasium.

Paides oli seekord esindatud haridusteekonna tervikvaade – lasteaiaõpetajad, üldharidus ja eraldi toodi välja kutseharidus. Sündmust juhtisid teaduse populariseerijad Aigar Vaigu ja Andres Juur. Avatud oli messiala, kus sai tutvuda haridusmaastikku toetavate toodete ja teenustega. 

Teiste seas astusid publiku ette inspiratsiooniesineja Roland Tokko, endine IT ettevõtja ja tänane füüsikaõpetaja Oleg Shvaikovsky, isiksusetüüpide spets Kaido Kubri, neuroteadlane Jaan Aru, näitlejast psühholoog Rita Rätsepp, Järvamaa Kutsehariduskeskuse juht Rein Oselin, Triin Laasi-Õige, Haridus- ja Teadusministeeriumi kutsehariduse reformi juht, Reemo Voltri Eesti Haridustöötajate Liidust, ettevõtja ja Eesti Tööandjate Keskliidu hariduse töörühma juht Veljo Konnimois, emakeele õpetaja Terje Varul Tallinna Polütehnikumist ja Eveli Kuklane, Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskuse Ewers juht.

Lisainfo: Lilian Promet lilian@meaningfultalks.eu; Kristi Jõeorg kristi@meaningfultalks.eu

Erik Riikoja fotod

Haridustrefile on registreerunud ligi 700 haridustöötajat

Nädal enne on haridustöötajate aastasündmusele Haridustreff registreerunud ligi 700 haridustöötajat ja korraldajad usuvad, et tuhande haridustöötaja Paidesse kokku saamine on üsna võimalik.

Haridustrefi korraldajad Lilian Promet ja Kristi Jõeorg räägivad, et huvitavaid esinejaid on lisandunud, näiteks tuleb haridusrahvast rõõmustama naerukoolitaja Epp Priimägi. „Nüüd, kus inimesed hakkavad puhkustelt tagasi tulema, lisandub osalejaid iga päevaga ja meie eesmärk saada Paidesse kokku tuhat haridustöötajat paistab täna olevat täitsa teostatav,“ kinnitavad Promet ja Jõeorg. „Tuleme kokku Eesti suurimal haridussündmusel, tõmbame end uueks õppeaastaks käima!“

22. augustil on Paides esindatud haridusteekonna tervikvaade – lasteaiaõpetajad, üldharidus, eraldi tuuakse välja kutseharidus. Uudis on LHV stipendium koolidele ja õpetajatele. Kolmandat korda peetavat sündmust juhivad teaduse populariseerijad Aigar Vaigu ja Andres Juur, antakse välja uuendusmeelse õpetaja ja julge kooli stipendiumid ning peatoetaja on LHV Pank. Avatud on messiala, kus näeb haridusmaastikku toetavaid tooteid ja teenuseid ning saab kinnitada keha ning mekkida baristade valmistatud kohvi.

Teiste seas astuvad tuleval nädalal publiku ette inspiratsiooniesineja Roland Tokko, endine IT ettevõtja ja tänane füüsikaõpetaja Oleg Shvaikovsky, isiksusetüüpide spets Kaido Kubri, neuroteadlane Jaan Aru, näitlejast psühholoog Rita Rätsepp, Järvamaa Kutsehariduskeskuse juht Rein Oselin, Haridus- ja Teadusministeeriumi kutsehariduse reformi juht Triin Laasi-Õige, Reemo Voltri Eesti Haridustöötajate Liidust, ettevõtja ja Eesti Tööandjate Keskliidu hariduse töörühma juht Veljo Konnimois, emakeele õpetaja Terje Varul Tallinna Polütehnikumist ja Eveli Kuklane, Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskuse Ewers juht.

Haridustrefist osavõtu soodushind on 49 eurot, registreerida saab www.haridustreff.ee

Haridustrefi messialale on tulemas

Nõmme Huvikool, Montessori Kool, Edu Akadeemia, Väike Vanker, Maurus, MTÜ Meelte Kool toiduõppe koolitused, Rikardia platvormilt leiab infot erinevate teraapiate ja praktikate kohta, Käsitöölised (FIE Hele Kingisepp), Taibutera, Kõnekindlus, Keerdus, New Venus Ehted, Praktikal Education, Motor OÜ, MTÜ Eluks Valmis, HARNO, Kaitseressursside Amet, Eesti Lasteaednike Liit, Eesti Mänguterapeutide Assotsiatsioon jt.

Süüa- juua pakuvad

KAFE Colombiano kuumad kohvijoogid Kolumbia moodi, GrillChill pakub kvaliteetset tänavatoitu, Magusavabriku jäätis ja vahvlid, Maitsev Haapsalu, Paide Vallimäe toitlustus, 

Good Poke Bowl, Booze Mule alkoholivabad kokteilid, kohv, terviseshotid ja terviselimonaadid, Hispaania tänavatoit – tacod, tortillad, churrosed, Holdemos kuumad ja külmad kohvijoogid, pagaritooted, limonaadid, Danny’s käsitsi valmistatud Ameerika stiilis smashburgerid, ”curly fries” ja popkorn kana, RanaHas Kebab jt.

Eesti Betooniühingu rändnäitus nüüd Spaa Tervises Pärnus

Eesti Betooniühingu rändnäitus „Eesti 21. sajandi betoonehitis“ on poole aasta jooksul jõudnud eksponeeruda 2024. aasta Betoonipäeval KUMU-s, ehitusmessil „“Eesti Ehitab 2024“ Eesti Näitustel, Narva Fama Keskuses ja Port Arturi kaubanduskeskuses Pärnus. Oktoobri keskpaigani on näitus üleval Spaa Tervises Pärnus.

In Nomine teostas näituse ning korraldab selle ringlust Eestis.

Rännak jätkub.

Haridustrefi 3000 eurosele stipendiumile kandideerib 10 õpetajat ja 18 kooli

Tänavusel Haridustrefil välja antavatele stipendiumidele kandideerivad 10 õpetajat ja 18 kooli. 22. augustil antakse Paide Vallimäel välja uuendusmeelse õpetaja 1000-eurone ja julge õppeasutuse 2000-eurone stipendium. Sündmust juhivad teaduse populariseerijad Aigar Vaigu ja Andres Juur. 

Haridustrefi korraldajad Lilian Promet ja Kristi Jõeorg on stipendiumikandidaatide hulgaga väga rahul. „Tahtsime, et meil oleks lisaks tõhusale haridusteemadel arutlemisele ka oma mõõdupuu, millega Eesti haridusmaastikul arvestataks ja nii panimegi käima stipendiumikonkursi ning valime esmakordselt taotluste seast uuendusmeelseima õpetaja ja kõige julgeme kooli. Stipendiumist saab traditsioon ja usume, et järgmistel aastatel on meie konkurss veelgi kaalukam.“

Haridustrefi peatoetaja LHV Panga jaepanganduse juhi Annika Goroško sõnul on rõõmustav, et stipendiumi vastu on suur huvi nii koolidel kui ka õpetajatel. „LHV stipendiumidega soovime uuendusmeelseid õpetajaid ja julgeid koole tunnustada. Parimate praktikate esiletõstmine annab võimaluse uuenduslikke ideid laiemalt jagada, et meie haridusvaldkonnale veelgi enam hoogu anda. Haridus on Eesti tugevus ning sellest sõltub otseselt nii inimeste ühiskondlik heaolu kui ka Eesti edaspidine majanduslik edu tervikuna,“ sõnas Goroško.

Stipendiumikomisjonis on korraldajad Lilian Promet ja Kristi Jõeorg, LHV Panga jaepanganduse juht Annika Goroško, Haridus- ja Teadusministeeriumi üldhariduse valdkonna juht Marjeta Venno ning Tallinna Haridusameti hariduskorralduse osakonna peaspetsialist Madis Annus.