Tartu Lõunakeskuses avati Elektrum Drive’i laadimisjaam

In Nomine käis külma, kuid päikesepaistelise ilmaga abiks Tartus, kus Elektrum avas elektriautode laadimisjaama Lõunakeskuses. Laadimisvõrgustikus Elektrum Drive on 2030. aastaks planeeritud avada rohkem kui 3000 laadimispunkti, millest ligi 1000 rajatakse Eestisse.

Eestis registreeritud elektrisõidukite koguarv läheneb 6000 elektriautole ning Elektrum valmistub elektriautode arvu märgatavaks kasvuks. Nii avati laadimisjaam Tallinnas mullu novembris ja avatakse tänavu Tartus ja Narvas. Käesoleval aastal lisandub Elektrum Drive’i laadimisvõrku ligi 100 laadimispunkti. 2027. aastaks on Eestisse planeeritud rajada 500 laadimispunkti ning kümnendi lõpuks ligi 1000, samal ajal rajatakse Balti riikides kokku rohkem kui 3000 laadimispunkti.

Andrus Liivand, Elektrum Eesti juhatuse liige: “Elektrisõidukite arv kasvab tempokalt ja peaks sel kümnendil saavutama märkimisväärse taseme. See eeldab meie poolt laiaulatusliku elektrisõidukite laadimisvõrgu rajamist, samuti tekivad uued ärivormid, mis pakuvad lisaks elektromobiilsuse teenusele erinevaid lisateenuseid. Prognoosid näitavad, et 2025. aastal võib Eestis olla ligi 17 000 elektrisõidukit, 2030. aastal aga on neid juba vähemalt 50 000. Ühes elektromobiilsusega laienevad ka laadimisvõimalused – 2030. aastaks on iga 10–15 elektriauto kohta vaja vähemalt ühte avalikku laadimiskohta. Seetõttu otsime aktiivselt partnereid ärikinnisvara omanike seast, et leida kohti uuenduslike laadimislahenduste kasutuselevõtuks.”

Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul kaasneb elektriautode ulatuslikuma kasutuselevõtuga positiivne mõju igapäevasele elukeskkonnale, kuna väheneb välisõhu saastamine ning autoliikluse tekitatav müra. „Tartu linna strateegilistes plaanides oleme arvestanud elektrisõidukite osakaalu märkimisväärse tõusuga linnaliikluses. Mida rohkem on avalikus ruumis laadimisvõimalusi, seda agaramalt ka elektrisõidukeid soetatakse. Oleme varem erasektori vähese huvi tõttu linnavalitsuse tellimusel avalikke kiirlaadijaid kesklinna piirkonda paigaldanud, kuid õnneks on kasvav nõudlus teinud laadimisteenuse pakkumise erasektori jaoks piisavalt atraktiivseks,” lisas Tamm.

Astri Grupi nõukogu liikme ja jätkusuutlikkuse valdkonna juhi Silver Hage kinnitusel on elektriautode laadimistaristu edendamine oluline osa Astri Grupi rohestrateegiast. “Tartu Lõunakeskuse juurde rajatud Elektrum Drive’i laadijad on korralik täiendus Tartu laadimistaristule. Avalikel laadimispunktidel on oluline roll nii pikamaasõitudel kui ka elektriautode arvu kasvul. Lühiperspektiivis on aga takistusi kortermajade juures laadimisega. Laadijate olemasolu ostukeskustes on iseenesestmõistetav ning meie strateegia näeb ette kõigi Lõunakeskuse peasissepääsude ja kaubanduspargi teiste hoonete lähedale eri kiirusega laadijate paigaldamist. Laadimise ajal saab klient keskuses süüa, sisseoste teha ja aega veeta.”