Saka mõisas avati mälestusmärk Umsiedlungile

18. oktoobril, mil möödus 79 aastat esimese ümberasujate laeva lahkumisest Tallinnas, avati Saka mõisas mälestusmärk Umsiedlungile ja toimus baltisakslaste ümberasumisele pühendatud konverents.
Kõrgel merekaldal on nüüd kuue meetri kõrgustest paokil akendest välja lendamas kolm suurt kurge – nii näevad ümberasumist skulptor Simson von Seakyll (Aivar Simson) ja arhitekt Kalle Rõõmus.

Mälestusmärk Umsiedlungile on Saka mõisaomanike Eha ja Tõnis Kaasiku isiklik kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks, meenutamaks baltisakslaste ümberasumist Eestist ja Lätist. Tõnis Kaasiku sõnul juhtigu see mälestusmärk tähelepanu baltisakslaste loodud ja siia mahajäänud pärandile, olgu see siis kultuur või kunstiteosed, ehitusmälestised, enam kui tuhatkond mõisahoonet ja parki nende ümber.
„Baltisakslaste panus ja nende poolt loodu on aidanud rajada Eesti riiki, nii sõdadevahelisel perioodil kui ka viimased 25 aastat,“ ütleb Kaasik. Mälestusmärk on kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks ja tänutäht võimaluse eest elada omas riigis, mille vundamenti aitasid laduda arvukad baltisakslaste põlvkonnad ja kelle toetust oleme tundnud ka oma riigi taas üles ehitamisel, lisas Tõnis Kaasik.

Monumendi avamisel kõnelesid Saksa Liitvabariigi suursaadik Eestis Christoph Eichorn ja Sakalt 2-aastase poisina lahkunud Heiner Löwis of Menar, oma tervituse edastas kultuuriminister Indrek Saar ja kohaliku rahva poolt tervitas Toila vallavanem Eve East.