
PR-firma In Nomine annab särasilmselt teada, et hiljuti 20. sünnipäeva tähistanud Eesti suurim teraviljaühistu KEVILI plaanis tänavu jõuda 200. liikmeni ja plaan täitus oktoobris. Värske liige on Pajo Ranch OÜ – Raplamaa põllumajandusettevõtte, mille peatähelepanu on teraviljakasvatusel ja maaelu arendamisel.
Pajo Ranch tegeleb lisaks ka metsamajanduse ning mahe lihaveiste kasvatamisega. Väiksemas mahus toodetakse ettevõttes ka maheteravilja. Kokku haritakse ligikaudu 1000 hektarit maad, millest 60% on teraviljakultuurid nisu, kaer, raps ja hernes ning 40% rohumaad silo ja heina tootmiseks.
Pajo Ranch OÜ jaoks oli liitumine KEVILI ühistuga loogiline samm. Ettevõtte juhatuse liikme Madis Pajo sõnul oli vajadus praktiline – teravilja kuivatamise võimekust oli tarvis suurendada ning KEVILI võimaldas seda teha mõistlikel tingimustel.
Madis Pajo rõhutab, et KEVILIiga liitumise peamine märksõna on koostöö. „Üheskoos saame liikuda kiiremini ja tulemuslikumalt – olgu selleks sisendite ühishanked, toodangu müük, faktooring või lihtsalt heade ideede ning kogemuste vahetamine. Lisaks on ühistus palju kogenud põllumehi, kellelt on tore õppida, kuidas veelgi paremaid tulemusi saavutada,“ räägib ta.
KEVILI tegevjuht Hannes Prits möönab, et tänavu 20 aastaseks saanud ühistu areng on olnud muljetavaldav: „Meie ühistu on kujunenud mõttekaaslaste unistusest Eesti suurimaks põllumajandusühistuks. Enamik meie arengukavas seatud ambitsioonikatest sihtidest on nüüdseks täidetud – liikmeid on juba 201, oleme rajanud Mäosse uue terminali ning jõudnud seda juba ka laiendada. KEVILI turuosa liigub 30% suunas. Siit edasi vaadates saab meie suurimaks väljakutseks uute, ambitsioonikate, kuid realistlike eesmärkide seadmine. Ja mis peamine – kunagi ei tohi unustada meie väärtusi: usaldust, koostööd ja tulemuslikkust.“
KEVILI on alati olnud peremeeste ühistu ja peremees on nagu kapten laevas, lisab Prits.
Selle aasta ilmastikuolud panid Pajo Ranchi meeskonna proovile. Liigniiskus muutis koristuse keerukamaks ning osa saagist jäigi koristamata. „Ometi saime hakkama ning soovin tunnustada meie meeskonda tubli ja pühendunud töö eest. Saagiaasta oli kokkuvõttes ikkagi stabiilne ja eelmistest kahest aastast veidi parem,“ kinnitab Pajo.
Madis Pajo hinnangul on Eesti põllumajandus märksa enamat kui ainult toidutootmine – see on osa riigi strateegilisest kindlusest: „Kui suudame toota kvaliteetset, ekspordivõimelist toodangut jätkusuutlikult ja keskkonda hoides, on see panus kogu riigi tulevikku. Meie edu sõltub sellest, kui kiiresti suudame ühendada traditsioonid ja tehnoloogia: täppisviljelus, süsiniku jalajälje vähendamine ja mulla tervise hoidmine ei ole enam loosungid, vaid ellujäämisstrateegiad. Eesti eelis on paindlikkus ja oskus kiiresti kohaneda.“



















