Haridustrefil anti välja julge haridusasutuse ja uuendusmeelse õpetaja stipendium

Kõige julgem kool on Pärnu Ühisgümnaasium ja kõige uuenduslikum õpetaja on Veronika Grigorjeva Tallinna Tõnismäe Riigigümnaasiumist.

Paide Vallimäel 22. augustil toimunud Haridustrefil anti välja julge kooli 2000 eurone stipendium, mille sai žürii otsusel Pärnu Ühisgümnaasium. Uuendusmeelse õpetaja 1000 eurone stipendium läks Tallinna Tõnismäe Riigigümnaasiumi matemaatika õpetaja Veronika Grigorjevale. Kokku taotles stipendiume 10 õpetajat ja 18 kooli ja stipendiumid pani välja sündmuse peatoetaja LHV Pank. Kolmandat korda peetud haridustöötajate aastasündmusel oli ligi 800 osalejat.

Haridusasutustest sai teise koha Kohila Lasteaed Sipsik, talle järgnesid võrdse punktisummaga Jüri Gümnaasium ja Tartu Forseliuse kool.

Uuendusmeelsete õpetajate seas jagasid väärikat teist kohta Krista Leppik Vasta Mõisakoolist ja Merike Saar Prantsuse Lütseumist. Kolmandana tunnustas žürii Hanna-Liisa Tamme Konguta Koolist.

Stipendiumi žüriis olid Haridustrefi korraldajad Lilian Promet ja Kristi Jõeorg, LHV Panga jaepanganduse juht Annika Goroško, Haridus- ja Teadusministeeriumi üldhariduse valdkonna juht Marjeta Venno ning Tallinna Haridusameti hariduskorralduse osakonna peaspetsialist Madis Annus. Žürii hindamispõhimõte oli, et iga liige valis kolm tugevamat ja andis neile kas kolm, kaks või ühe punkti.

Haridustrefi peatoetaja LHV Panga jaepanganduse juht Annika Goroškole on matemaatika südamelähedane: ta on erialalt ökonomist ning ka tänane töö on numbrite maailmas. Seetõttu ei olnud tal keeruline nimetada Veronika Grigorjeva uuendusmeelseks õpetajaks. „Õpetaja Veronika Grigorjeva puhul olid silmapaistvad tema uuenduslikud võtted aine selgitamisel ning õpilaste kaasamisel läbi grupitööde.“ Koolidest üldiselt rääkides arvab Annika Goroško, et neid koole, kus õpetajad uuendusi ei toeta, meil veel leidub. „Stipendiumi olemegi ellu kutsunud, et toetada ja innustada koole ja õpetajaid, kes julgevad tulevikku vaadata ja innovaatilisi lahendusi ellu viia. Nii nagu kogu maailm, muutuvad ka õpikeskkond ja õpilased ning meil tuleb leida meetodid, mis toetavad õpiprotsessi,“ lisab ta. LHV Pank on lubanud Haridustreffi toetada ka järgmisel aastal.

Haridustrefi korraldajad Lilian Promet ja Kristi Jõeorg on kõige julgema kooli, Pärnu Ühisgümnaasiumi osas ühel nõul: „Meile avaldas muljet selle kooli julgus teha midagi täiesti teistmoodi. Nad leidsid koostöövõimaluse Tallinna Tervishoiu Kõrgkooliga ja käivitasid meditsiini ja tervishoiu valikkursuse.“ Uuendusmeelsete õpetajate valikul meeldis Lilian Prometile ja Kristi Jõeorule nende mänguline lähenemine ja uudsete meetodite kasutamine. Näiteks Veronika Grigorjeva, kes matemaatika õpetamisel iga tunni ette valmistamisel võib asetada lauad teistmoodi, nii et õpilased ei tea ette, kellega seekord koostööd teha tuleb.

Julge kooli stipendiumile kandideerinud haridusasutused on: Imavere Kool, Järva-Jaani Gümnaasium, Jüri Gümnaasium, Kohila Lasteaed Sipsik, Kohtla-Järve Slaavi Põhikool, Kohtla-Nõmme Kool, Konguta Kool, Laekvere Kool, Lilleoru Põhikool, Peetri Lasteaed-Põhikool, Pärnu Ühisgümnaasium, Püha Johannese Kool, Tallinna Polütehnikum, Tartu Annelinna Gümnaasium, Tartu Forseliuse Kool, Vasta Mõisakool, Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus, Võsukese Lasteaed.

Uuendusmeelse õpetaja stipendiumile kandideerijad on: Annely Alegander, Jõhvi Kesklinna Kool; Hanna-Liisa Tamm, Konguta Kool, Julia Rikkase, Kohtla-Järve Slaavi Põhikool; Krista Leppik, Vasta Mõisakool; Lea Krenin, Tallinna Polütehnikum; Leena Lumi, Vääna Mõisakool; Merike Puusepp, Kohtla-Järve Slaavi Põhikool; Merike Saar, Prantsuse Lütseum; Terje Varul, Tallinna Polütehnikum; Veronika Grigorjev, Tallinna Tõnismäe Riigigümnaasium.

Paides oli seekord esindatud haridusteekonna tervikvaade – lasteaiaõpetajad, üldharidus ja eraldi toodi välja kutseharidus. Sündmust juhtisid teaduse populariseerijad Aigar Vaigu ja Andres Juur. Avatud oli messiala, kus sai tutvuda haridusmaastikku toetavate toodete ja teenustega. 

Teiste seas astusid publiku ette inspiratsiooniesineja Roland Tokko, endine IT ettevõtja ja tänane füüsikaõpetaja Oleg Shvaikovsky, isiksusetüüpide spets Kaido Kubri, neuroteadlane Jaan Aru, näitlejast psühholoog Rita Rätsepp, Järvamaa Kutsehariduskeskuse juht Rein Oselin, Triin Laasi-Õige, Haridus- ja Teadusministeeriumi kutsehariduse reformi juht, Reemo Voltri Eesti Haridustöötajate Liidust, ettevõtja ja Eesti Tööandjate Keskliidu hariduse töörühma juht Veljo Konnimois, emakeele õpetaja Terje Varul Tallinna Polütehnikumist ja Eveli Kuklane, Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskuse Ewers juht.

Lisainfo: Lilian Promet lilian@meaningfultalks.eu; Kristi Jõeorg kristi@meaningfultalks.eu

Erik Riikoja fotod