Pärnu Kaubamajakas saab tuleval aastal mahuka laienduse

Pärnu ja Läänemaa juhtiv kaubanduskeskus Kaubamajakas saab tuleva aasta novembriks 5300 ruutmeetrit laiendust. Tänastest rentnikest laieneb Euronics poole suuremale pinnale, ligi 1700 ruutmeetrile. Moekaupade poolt on uued tulijad spordipood Sports Direct, pesupood Women’secret, jalatsipood Skechers ning veel mõned. Laienduse ehitab Mapri Ehitus. Juurdeehituse kogumaksumuseks kujuneb orienteeruvalt 10 miljonit eurot.

Kaubamajakat 13 aastat juhtinud Ivar Pinsel räägib laienduse vajadusest ajalukku vaadates. „Keskus avati 2004. aasta mais ja üsna kiiresti, 2007. aastaks tehti laiendus ning 2014. aastal ehitati juurde kahekorruseline restoranide osa. Enne koroonaaega tekkis taas vajadus laieneda ja ehitada neljas etapp, muuta keskuse logistikat paremaks ja tuua juurde uusi kaubamärke. Asi jäi toona venima, kuid nüüd on selleks õige aeg,“ kinnitab ta.

Tänase maja taha ehitatav juurdeehitus tuleb ühekorruseline. Kui tavapäraselt proovitakse kaubakeskused teha sellised, et inimene käiks keskuse läbi ja ei peaks sama teed tagasi tulema, siis nüüd tekib Ivar Pinseli sõnul Kaubamajakas ringkoridor ja külastaja jõuab tagasi samasse kohta, kust alustas. Reeglina on keskustel kliendisissepääs kahest-kolmest kohast, aga meile pääseb neljast kohast, lisab ta. Majatagune parkla ja sissepääs keskusesse ehituse ajaks küll suletakse, aga laienduse valmides avatakse taas. Külastajat mõjutab ehitustegevus vähe, kuna ehitustöid teostatakse enamjaolt maja taga. Keskus on avatud tavapärastel aegadel.

Jaekaubanduse seisu kommenteerides ütleb Ivar Pinsel, et vaadates numbreid, on väga raske näha kindlat trendi. „Liigume tavalises rütmis, kuigi võiks arvata, et inimestel on tänu hinnatõusule raha vähem kasutada. Traditsiooniline kaubandus on heal järjel, võib minna ka kehvemaks, aga alati on languse järel oodata tõusu. Mulle tundub, et oleme Eestis hinnatõusuga kohanenud ja loodetavasti on see taltumas. Meie numbrites langust ei paista.“

Marko Joa, Mapri Ehituse projektijuht räägib, et Kaubamajaka laienduse neljanda etapi raames ehitatakse Pärnu suurimale kaubanduskeskusele juurde 5300 ruutmeetrit uut pinda ja teostatakse osaliselt olemasolevate üüripindade ümberehitust umbes 4000 ruutmeetri ulatuses. „Ehituse teeb keerukamaks asjaolu, et juurdeehitus tuleb tänase hoone taha, kus asub keskuse igapäevaseks toimimiseks vajalik teenindus- ja laadimisala. Kuna kaubanduskeskus peab toimima seitse päeva nädalas, siis on ehitusprotsessi juhtimine Mapri Ehituse meeskonnale korralik väljakutse.“