Häädemeestel toodeti jaanuaris 40 000 kuupmeetrit kergkruusa

Kommunikatsioonibüroo In Nomine tööstusvaldkonna koostööpartner, mullu Häädemeestel taasavatud Leca kergkruusatehas on jõudnud plaanitud mahtudeni, jaanuaris toodeti ligi 40 000 kuupmeetrit. Aastaeesmärk on aga toota 400 000 kuupmeetrit kergkruusa.

Tormis Vilberg

Leca Eesti kergkruusatehase juht Tormis Vilberg ütleb, et tootmist 2022. aasta augustis alustades teadis kogu meeskond, mida teha, kuid praktilisi kruusatootmise kogemusi oli veel vähe. „Omandasime eneselegi ootamatu kiirusega vajalikud oskused ja rutiinid töövõtetes. Esimene stabiilse tootmisega kuu oli möödunud aasta detsember ja jaanuaris ületasime Saint-Gobaini eelarvelisi ootuseid. Korralik tootlikkus on andnud aluse heale tulemusele,“ räägib Vilberg. Ta ütleb ka, et 2023 aasta tuleb realiseerida korralikuks referentsaastaks, et siis tublilt tulemuselt edasi areneda.

Harald Cholewa

Täna eksporditakse kergkruusa Rootsi, kuhu läheb keskmiselt kaks laeva kuus, lisaks Soome ja Leetu. Teine pool toodangust läheb kohapeal Fibo plokkide valmistamiseks. Leca Internationali juht Harald Cholewa ütleb, et suurte infrastruktuuri projektideni, milleks on näiteks Rail Baltica, läheb veel aega ja seetõttu eksporditakse kruusa teistesse riikidesse, üks neist on Rootsi. Seal kasutatakse kergkruusa taristuprojektides – teedeehituses, sildade, tunnelite rajamisel.