Mangeni PM Koksvere laudakompleks valmib aasta lõpuks

Silikaat Grupile kuuluv Eesti suurim ja uuenduslikem Mangeni PM vasikalauda kompleks Põhja-Sakala vallas Koksveres sai nurgakivi ja maha võeti ka sarikapärg. Aasta lõpuks valmiva kompleksi ehitab Mapri Ehitus.

Silikaat Grupil on plaan investeerida lähima 10 aasta jooksul Viljandi- ja Jõgevamaal tegutsevatesse põllumajandusettevõtetesse 30 miljonit eurot. Maikuus kirjutati alla ehitusleping Mapri Ehitusega, mis hõlmas kaheksat vasikalauta koos teiste kompleksi laiendamise ja uuendamise vajadustest lähtuvate ehitistega. Esimeses etapis investeeritakse põllumajandusse umbes 4 miljonit eurot.

Kõo põllumajandusettevõtted koondavad enda alla taime- ja  loomakasvatusega tegeleva ettevõte Kõo Agro OÜ ning piimatootmisega tegelevad ettevõtted Õnne Piimakarjatalu OÜ Põltsamaa vallas ja Mangeni PM OÜ Põhja-Sakala vallas, olles siin ka Viljandimaa suurim piimatootja. Kõo põllumajandusettevõtete juhi Maarika Susi sõnul oli otsus investeerida Viljandimaa suurimasse lüpsifarmi teadlik valik, sest põhitegevusalaks peabki ettevõte just piimatootmist ning loomade parem elukeskkond on vastastikuses seoses suurema piimatoodanguga.

„Kui Mapri Ehitusel valmivad vasikalaudad juba selle aasta lõpuks, siis järgmisel aastal on fookuses Põltsamaa vallas asuv Õnne Piimakarjatalu, kus praegused laudad asendatakse täiesti uue ja kaasaegse farmikompleksiga. Kümne aasta arengukava näeb ette, et kahes laudakompleksis ulatub loomakohtade arv ligemale 6000-le loomale,“ lisas Susi.

Margus Väärsi, Mapri Ehituse müügijuht: „Ehitus on läinud tempokalt, ühe korraga sai kompleks nurgakivi ja võeti ka maha sarikapärg. Kompleksi eripära on, et ühe suure laudahoone asemel jaotatakse vasikad kaheksa lauda vahel, nii suudetakse ennetada haiguste levikut ja tagatakse parem sisekliima. Tellija investeerib sel moel vasikate tingimuste parandamisse, tulemus on tervemad loomad ja rohkem piima.“ Samaaegselt rajatakse ka kompleksi lisa silohoidlad, millega kompleksis olevate silohoidlate maht kolmekordistub. Loomad peavad lauta pääsema aasta lõpuks, lubab Väärsi ja lisab, et Mapri Ehitusele on umbes 7000 ruutmeetrine Mangeni PM.