Fitekist sai Eesti riigi arvete vastuvõtu partner

Finantstehnoloogia ettevõte Fitek, mis kuulub Unifiedpost Gruppi, võitis riigihanke ja sai riigiasutuste ostuarvete vastuvõtu partneriks järgmiseks viieks aastaks. Riik kasutab arvete vastuvõtuks FitekIN lahendust.

Fiteki tegevjuht Andrus Kaarelson: “Eesti avalik sektor on olnud maailmas digitaliseerimise teerajaja ja eeskuju teistele riikidele. Samuti on riik näidanud erasektorile selget suunda finantsprotsesside digitaliseerimisel ja paberarvetest loobumisel. Eelmisel aastal võttis Fitek vastu 380 000 riigiasutustele saadetud arvet. Kui arveid sisestataks käsitsi ja üht arvet toksitaks arvutisse ühe minutiga, kuluks selleks vähemalt 6300 tundi. Ajaliselt teeks see kokku 780 tööpäeva ehk üle 2 inimaasta ja selle võrra on riik muutunud selgelt efektiivsemaks.”

Marek Ilves, Riigi Tugiteenuste Keskuse majandustarkvara arenduse osakonna juhataja: “E-arved on oluliselt vähendanud Riigi Tugiteenuste Keskuse raamatupidajate ostuarvete töötlemisele kuluvat aega. Masinloetavus tagab vigadeta arveinfo vahetuse müüja ja ostja vahel, ostuarve protsess on selgem ja kontrollitavam. Soovime võimaldada oma klientidel keskenduda põhitegevusele, pakkudes efektiivseid lahendusi tugiteenuste korraldamisel, seda just läbi protsesside digitaliseerimise ja automatiseerimise.”

Andrus Kaarelsoni kinnitusel on erinevad ekspertuuringud näidanud, et e-arvete automaatne töötlemine võib säästa arvete käsitluskuludest 60–80%. Euroopa Komisjoni e-arvete eksperdirühm on hinnanud, et e-arvete kasutuselevõtt võib säästa kuni 15 eurot arve kohta. E-arvega saab kiiremini maksta, vähendada inimeste vigu ja vältida pettusi, lisaks saab ettevõtja partnerilt raha kiiremini kätte. Euroopas on keskmine maksetähtaeg 30 päeva ümber, mis on selgelt liiga pikk. Kui e-arve muutub kogu Euroopa Liidus valdavaks, võib majanduslik kokkuhoid reaalmajanduse tegevuskavas toodud hinnangute järgi jõuda 2,3 miljardi euroni.