Tippkokk Fredrik Andersson: liha osakaal väheneb

Viking Line’i jõulumenüü autor, tippkokk Fredrik Andersson on seda meelt, et liha osakaal meie toidulaual väheneb ja asendub osaliselt köögiviljadega.

“Täna räägime sellest, et inimesed söövad vähem liha. Kui me planeerisime laeva einelauda kaks aastat tagasi, arvestasime 200 grammi lihaga inimese kohta. Täna arvestame 120 grammiga ja lisame köögiviljasid,” räägib Andersson.

Kõik põhjamaad, Eesti nende seas, söövad vähem liha. “Jah, külmal põhjamaal on keerukas süüa vaid juurikaid ja tuleb lisada proteiini, et saada tugevamat toitu.”

Millest lähtutakse laeva menüü kokku panekul? “Menüü kokku panemisel arvestame esmalt traditsioonidega. Need on heeringas ja suitsuliha. Väga traditsiooniline toit põhjamaadele. Kõik tahavad neid ja kui me nad menüüst välja võtame, ei tule keegi sööma. Ma ise olen ka heeringasõber ja see kala on minu esimene valik, kui lähen toitu võtma.”

Laeva einelauas on täna palju köögivilja, see on täiesti eraldi osakond, station. Anderssoni sõnul on juurikad väga olulised ja peavad ülihästi kokku sobima kõige ülejäänuga, iseäranis liha ja kalaga. “Me töötame palju köögiviljadega, aga traditsiooniliselt ei ole neid jõululaual nii palju olnud. Me püüame leida head balanssi juurikate ja liha vahel. Et ma ei sööks kõhtu liialt täis, tuleb seda köögiviljadega kompenseerida.”

Aga magustoidud? Köögiviljad tulevad ka siia, meil on avokaado šokolaadiga. Traditsiooniliselt on marju, lisaks šokolaadivaht chocolate mousse.

Milline on Viking Line’i söögilaud viie aasta pärast? “Ma arvan, et siin on veel rohkem köögiviljasid kui täna ja veel vähem liha ja võibolla vähem ka kala.”

Veganite peale on korralikult mõeldud ja välja arendatud suvikõrvitsast tehtud heeringas. Kokad mõtlevad taimetoitlaste peale ja püüavad leida teisi proteiiniallikaid, näiteks kaerast.

Fredrik Andersson juhib Rootsi kulinaariameeskonda, kuhu kuulub 10 kokka. Nad võitsid 2018. aastal prestiižse Culinary World Cupi.