Loomelinnakus kerkis e-jäätmete Majakas

14. oktoobril tähistatakse rahvusvaheliselt e-jäätmete päeva. E-Waste Day puhul viiakse rohkem kui 40 riigis läbi erinevaid tegevusi pööramaks avalikkuse tähelepanu elektri- ja elektroonikajäätmete taasringlusesse võtu tähtsusele.

Tallinna Loomelinnakus vormus skulptor Elo Liivi juhendamisel e-jäätmete Majakas, mis sümboliseerib Eestis ühe päevaga tekkivaid 25 tonni elektri- ja elektroonikajäätmeid. “Olgu see Majakas meile kõigile meelde tuletamas, kui tähtis on kasutatud kodumasinate ja muude seadmete taasringlusse võtt, vähendamaks meie ökoloogilist jalajälge. Alati on jäätmed vaja viia kogumispunktidesse,” ütles skulptor. e-jäätmete Majakas saab olema 10 meetrit kõrge.

Arvatakse, et 2019. aastal tekib kogu planeedil 50 miljonit tonni e-jäätmeid. Maailmas taaskasutatakse igal aastal vaid 20% e-jäätmetest. See tähendab, et aastas jõuab 40 miljonit tonni e-jäätmeid prügilatesse, põletustehastesse või müüakse riikidesse, kus puuduvad nõuetele vastavad käitlusvõimalused. Isegi Euroopa Liidus, kus ollakse juhtival positsioonil e-jäätmete taaskasutamises, kogutakse ja võetakse ringlusesse ainult 35% e-jäätmeid.

„Iga päev jääb Eestis suur hulk vanu kodumasinaid ja teisi elektroonikaseadmeid nõuetekohaselt kokku kogumata – nad ei jõua tootjate ega sertifitseeritud jäätmekäitlejate kätte,” sõnab Margus Vetsa, tootjavastutusorganisatsiooni EES-Ringlus juhatuse liige. „Seega ei lähe nad ka ringlusesse ja mittenõuetekohane käitlus suurendab meie kõigi ühist ökoloogilist jalajälge.” 

„Suured asjad algavad väikestest sammudest, seepärast – too oma katkised kodumasinad, suured ja väikesed, jäätmejaamadesse ja kogumispunktidesse! Kasutuks muutunud elektril töötavate asjade, alatest puldiautost ja lõpetades külmkapiga, koht ei ole prügikastis või selle kõrval. Olenevalt suurusest ootavad nad ostukohta või jäätmejaama toimetamist,” lisas Margus Vetsa. vt. www.kuhuviia.ee  

Vt. fotosid Majaka ehitamisest siit: https://1drv.ms/u/s!AsvDCVevkLqlgZtumg6_e0FvW2sL9w?e=7vPt73