Akukonteinerid lubavad energiat salvestada ja hiljem kasutada või müüa

In Nomine juurde tuli uhiuus ettevõte Fusiocell ja asi pakkus paljudele huvi. Nimelt, Fusiocell on Rootsi firma Capture Energy Balti riikide esindaja, kes hakkab pakkuma PowerBox akukonteinereid, mis aitavad ettevõtetel juhtida energiatarbimist ning elektrienergia müüjatel jagada võrgu koormust elektribörsi hindadest lähtuvalt.

Fusiocelli juht Lauri Lotamõis räägib, et sõsarfirma Energiapada on kaks aastat pakkunud eratarbijaile akulahendusi ning nõudlus nende järele on elektrihinna kasvades suurenenud. Nüüd on hakatud küsima ka äriklientidele mõeldud elektrienergia salvestamise lahendusi ja nutikaid seadmeid, mis lubavad kasutada energiat tõhusamalt. Fusiocelli akukonteinerid on kohandatavad ning sobivad nii kodumajapidamiste kui ka ettevõtete ja tööstussektori jaoks. Seadmed sobivad energiatootmise ja müügiga tegelejatele, suure elektrienergiatarbega tootmisettevõtetele, aga ka näiteks kalakasvandustele, kus pumba seiskumine mõjub kaladele lühikese ajaga saatuslikult. Kütusemüüjatel võib tekkida vajadus valvetankla järele, kus varutoide tagab kütuse saadavuse suuremahulise elektrikatkestuse korral.

Lauri Lotamõis toob näite akukonteineri kasutusest: „Päikese- ja tuulepargid toodavad elektrit siis, kui päikest või tuult on piisavalt. Akukonteinerise saab üle jäävat energiat salvestada ning vajadusel hiljem kasutada või ka võrku tagasi müüa. Nii on meil suurem kontroll oma energiakasutuse üle ning elektriseadmed saavad töötada aegadel, mil elektrihind on madalam.“ Elektrienergia müüjad saavad aga akukonteinereid kasutada võrgus pakutava ja saada oleva elektrihulga stabiliseerimiseks ja seeläbi võrgu koormuse reguleerimiseks.

Lauri Lotamõis ütleb, et Fusiocell soovib saada Balti riikide akulahenduste liidriks äriklientidele. Tema kinnitusel räägitakse täna läbi Alexelaga ja konsulteeritakse Tallinna lennujaama. Megavatise võimsusega akukonteineri hind on Lotamõisa sõnul umbes 600 000 eurot ja esimene taoline seade jõuab Eestisse tänavu kolmandas kvartalis.

ASi Tallinna Lennujaam taristu arenduse ja halduse valdkonna juhi Tõnu Mühle sõnul tarbivad Tallinna ja regionaalsed lennujaamad tunnis kokku 2 MW elektrienergiat. Lennujaamal on Eestis üles pandud päikesepaneele koguvõimsusega 6,5 MW. Tema sõnul on elektri salvestusseadmete kasutusele võtuks hulk põhjuseid: „Üle jäävat elektrienergiat salvestades saame tõsta varustuskindlust, et reisiterminal töötaks, lennuvälja lennuradade tuled ei kustuks ja lennuliiklus ei katkeks. Peamine eesmärk on seatud kliimaeesmärkide täitmine ja süsinikuheidete vähendamine, kuid oleme leidnud rohepöörde majanduslikult kasuliku poole – saame müüa päeval kogutud elektrit siis, kui hind on kallim.“

PowerBox akukonteinerid

Capture Energy valmistatud akukonteiner PowerBox koosneb akupakkidest koos jahutussüsteemi, kontrolleri ja alalisvoolu vahelduvoluks muutva inverteriga. Võimsamad neist on paigutatud merekonteinerisse, mis lubab seadet transportida, konteinerid on lihtsalt paigaldatavad ja kasutatavad ning neid on eri võimsuste ja funktsioonidega.1 MWh varutoite seadmed on valmistatud kasutamiseks suuremates ettevõtetes, tööstuslikes seadmetes, päikesejaamades ja päikeseparkides. Akukonteinerid aitavad suurfirmadel täna teha mõistlikke ning tulusaid otsuseid, teades börsihinda 24 tundi varem. Samas annavad akukonteinerid turvatunde läbi pakutava energiasõltumatuse.

Kodude ja väiksemate ettevõtete tarbeks valmistatud seadmed sobivad energiasõltumatuse suurendamiseks. Kui elektriautode laadijaid on rohkem, kui võimaldab peakaitse, siis jaotavad akukonteinerid laadimisvoolu ühtlaselt ja tagavad tõhusa laadimise. Seega, kui on vaja rohkem energiat kui võrgust saab, siis saab puudujääva osa võtta akudelt.

Akukonteinerite kasutamisest Eestis ja Skandinaavias

Eramu Kakumäel tarbib ööpäevas 2-300 kWh elektrienergiat ning kasutab akulahendust ööpäevase tarbimise ajatamiseks soodsaima elektriga kas enda päikesejaamast või võrgust odavat elektrit ostes. 

Taanis Naestvedis asub 1 MWh akukonteiner, mis on paigaldatud puhtalt investeeringuna osalemaks elektristabiilsusturul.

Rootsis Habos kasutab suur päikesepark 1 MWh akukonteinerit päikeseenergia salvestuseks, et seda võrku tagasi müüa kõige kallimatel tundidel.