„Helesinine vagun“ on parim rongilaul

Euroopa Raudteeaasta parima rongilaulu valimised võitis helilooja Šainski „Helesinine vagun“, tuntud kui laul Krokodill Gena ja Potsataja multikatest. Laulu esitab uues võtmes rokkansambel WiiraltLaulule „Helesinine vagun“ järgnevad Rein Rannapi „Vana vaksal“ Ivo Linna esituses ja Riine Pajusaare „Kui jaamast lahkub rong“ Dave Bentoni esituses.

Martin Saaremägi ansamblist Wiiralt räägib, et originaalis slaavipärase meloodiaga „Helesinist vagunit“ oli Wiiralti Ameerika juurtega helipilti küllaltki keerukas viia. „Tegime viis eri versiooni, üks kõlas nagu Vennaskond, teine nagu Meie Mees. Väljakutsed meeldivad meile, bänd ei jätnud jonni ja „Helesinine vagun“ Wiiralti moodi sai mõtlik. Meloodia loomisele andis korraliku tõuke novembripimedus ja Heldur Karmo eestikeelsele laulule kirjutatud sõnad ning nii jäimegi lõpuks selle versiooni juurde. Mulle enesele tuleb silme ette rongi tasane liikumine enne hoo üles võtmist kuskil Valga kandis, akendest paistab pimedus ja mõni üksik tuli mööduvate majade akendes.“ Martin Saaremägi lubab, et peatselt läheb laivi ka laulu vaguni videoklipp.

„Helesinine vagun“ ansambli Wiiralt esituses on kuulatav Spotifys

Raudteeaasta Fondi kolleegiumi esimees Tamo Vahemets ütleb, et hääletajate valik on talle ootuspärane, kuigi ta ise ootas salamisi teiseks tulnud „Vana vaksali“ võitu. „Wiiralt on oma seadega ära tabanud meeleolu ja mõtlik „Helesinine vagun“ sobib väga hästi selle aasta lõppu. Laulu kuulamine pani mind mõtlema varasemate aegade ahjuküttega raudteejaamale, kus oli soe rongi oodata ja eesootavale teekonnale mõelda – teele nüüd, pikk on tee.“ Vahemetsa sõnul on rongisõidud ja -laulud küll seotud nostalgiaga, kuid rongid on tulevikutransport ja kindlasti ootavad meid ees uued kogemused ja laulud neist. „Kutsun Raudteeaasta Fondi nimel käesolevat aastat rahulikult lõpetama ja võtma tuleval aastal ette rongiretki üle Eesti.“

Üheksateist rongilaulu koos saadud häältega on välja toodud Operation Lifesaver Estonia veebilehel www.ole.ee/rongilaul

Raudteeaasta Fond toetab raudtee valdkonda puudutavaid ning seda populariseerivate projektide elluviimist. Fondi fookuses on projektid ja tegevused, mis annavad põhjalikuma arusaama raudtee rollist ning tulevikusuundadest ja toovad välja rongiga reisimise eelised – ohutuse, kiiruse, mugavuse, keskkonnamõju – võrreldes teiste transpordivahenditega.

Raudteeaasta Fondi on loonud Eesti Raudtee, AS Operail, Edelaraudtee AS, AS GoRail, OÜ Rail Baltic Estonia, Operation Lifesaver Estonia MTÜ ning Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

Helesinine vagun

Sõnad: Heldur Karmo

Aegamööda minutid ju kaovad kõik.

Ära looda, et neid kohtad veel!

Eilsest veidi kahju meil küll olla võib,

parem siiski see, mis ootab eel.

Teele, jah, teele nüüd!

Pikk on tee, pikk on tee –

algust ja lõppu sel varjab silmapiir.

Tundmatust lubades

vagun suur, sinine

veereb ja igaüht

kaugustesse viib.

Asjata ehk solvasime sõpru häid,

ajapikku seegi meelest läeb.

Seiklusteta elu peagi tüütaks meid –

ruttu, vedur, ära seisma jää!

Teele, jah, teele nüüd!

Pikk on tee, pikk on tee –

algust ja lõppu sel varjab silmapiir.

Tundmatust lubades

vagun suur, sinine

veereb ja igaüht

kaugustesse viib.

Taevakarva vagun kärmelt mõõdab maad,

hoogu iga ratas lisab veel…

Ah, miks küll see päev nii ruttu otsa saab?

Miks ei kesta terve aasta see?

Teele, jah, teele nüüd!

Pikk on tee, pikk on tee –

algust ja lõppu sel varjab silmapiir.

Tundmatust lubades

vagun suur, sinine

veereb ja igaüht

kaugustesse viib.