Aastaga on riik vastu võtnud 370 000 e-arvet

Täitub aasta avaliku sektoriga e-arveldamist Eestis

Aastaga on riik vastu võtnud 370 000 e-arvet

1. juulil täitub aasta Eesti riigile vaid e-arvete saatmist. Riik on olnud teerajaja kaasaegsetele arvelduslahendustele üleminekul Eestis ja aastaga on riigiasutused koostööpartneritelt vastu võtnud 370 000 e-arvet. Finantstehnoloogia firma Fitek, riigiasutuste e-arvete operaator hindab, et avaliku sektori vastu võetavate e-arvete osakaal kasvas enam kui kolm korda ja ulatub 98%ni.

Marek Ilves, Riigi Tugiteenuste Keskuse majandustarkvara arenduse osakonna juhataja: “RTK teenindab 163 avaliku sektori asutust ning e-arvetele üleminek on tõstnud meie klientide jaoks andmete kvaliteeti, samas vähendanud riigi kulusid arvete menetlemisel. Täisautomaatne e-arvete protsess välistab käsitsi sisestamisest tekkida võivad vead, arvete kohale jõudmine on tagatud ning menetlusse ei jõua topeltarved. Kulud arvete menetluskeskkonna teenusele on vähenenud umbes 45% tänu sellele, et enam pole vaja tasuda arvete digitaliseerimise teenuse eest.“

Andrus Kaarelson, Fiteki tegevjuht on seda meelt, et riigi otsus minna 2019. aasta juulist täies mahus üle e-arvetele on kogu maailma trende vaadates väga positiivne. Paljud riigid planeerivad sama sammu või on seda juba teostamas. Eesti eelis on tehnoloogiline valmisolek, saatmise ja vastuvõtmise lahenduste paljusus.

“Me liigume üleüldise e-arvelduse poole Eestis. Riigi eeskuju on samm-sammult jõudmas ka erasektorisse, kus e-arvete vastuvõtmise osakaal on aastaga kasvanud 38 protsendini. Suuremat kasvu näeme ilmselt 2021. aasta alguseks. Meil on koroonakevadest kogemus, kui kaugtöölahenduste vajadus kasvas hüppeliselt,” räägib Kaarelson.

Riigi julget otsust saab Kaarelsoni sõnul visualiseerida numbriliselt: Esimese kuuga jõudis e-arve saatmine tasemele 98%, ülejäänu kuulub piiriülestele PDF-arvetele. Fitek näeb, et ka välisriikidest on huvi saata e-arveid Eesti avalikule sektorile erilahenduste ja standardse rahvusvahelise PEPPOL ühenduse kaudu. “Ootame omalt poolt ka teiste teenusepakkujate suuremat tähelepanu PEPPOLi võrgustikule ja e-arvetele,” lisab ta.

Andres Lilleste, Fiteki arved.ee ärijuht: “Fitek on loonud ettevõtetele lahenduse e-arvete saatmiseks riigile. Mullu mais käivitasime uue arved.ee teenuse, et teha e-arvete saatmine käepärasemaks nii ettevõttelt avalikule sektorile (B2G), ettevõttelt ettevõttele (B2B) kui ka ettevõttelt eraisikule (B2C). Aastaga on teenust kasutanud üle 13 000 asutuse ja ettevõtte, saadetud on enam kui 100 000 arvet, millest 87% on olnud e-arved. Ülejäänud on e-postiga saadetavad PDF-arved. Kolm neljandikku e-arvetest on saadetud ettevõtetelt riigile.”

Fitek Grupp 

Finantstehnoloogia lahendusi pakkuv Fitek Grupp tegutseb Eestis, Lätis, Leedus, Slovakkias, Serbias ning Bosnias ja Hertsegoviinas. Fitek Grupp annab tööd 280 inimesele, grupi käive on üle 21 miljoni euro. Fiteki omanik on Belgia finantstehnoloogia ettevõte Unifiedpost.