Gedeon Richteri müügitulu kasvas esimeses kvartalis 16,3%. Richter-Helm Biologics toetab COVID-19 DNA vaktsiini loomist

Ungari ravimitootja Gedeon Richteri esimese kvartali müügitulu kasvas 16,3% ja ulatus 398,6 miljoni euroni. Ettevõtte esimese kvartali netokasum kasvas 31,7% ja oli tänu kvartali sulgemise eelsetele varudele 82 miljonit eurot. Tänavune esimene kvartal on ettevõttele parim alates 1992. aastast, kui tuldi börsile. Lisaks on tütarettevõte Richter-Helm Biologics sõlminud lepingu USA farmaatsiafirma INOVIOga, toetamaks uuringuid COVID -19 DNA-vaktsiini INO-4800 loomiseks.

Richter märkis kvartaliaruandes, et märtsis suurenes nõudlus krooniliste kardiovaskulaarsete ja kesknärvisüsteemi haiguste geneeriliste ravimite järele, kuna inimesed valmistusid karantiinimeetmeteks. Viirusevastane, immuunsust tõstev Groprinosin kasvatas nõudlust esimeses kvartalis Poolas, Ukrainas, SRÜ riikides ja Venemaal. Lisaks kasvas nõudlus suukaudsete rasestumisvastaste ravimite järele 15 Euroopa Liidu riigis.

Richteri enimmüüdud toodete käibe jaotus näitas, et suukaudsete kontratseptiivide müük kasvas 18,5%, Groprinosini müük aga tervelt 118,5%. Südamehaiguste ravimite Verospironi, Panangini ja Lisonormi müügikasv oli samuti kahekohaline. Antipsühhootilise kariprasiini, mis on suukaudsete rasestumisvastaste ravimite järel enimmüüdud ravim, müük kasvas 1,9%.

Ettevõtte teadus- ja arendustegevuse kulutused kasvasid 29,2% ja olid 42,4 miljonit eurot. Puhaskasum aktsia kohta oli esimeses kvartalis 0,44 eurot.

Gedeon Richteri tegevjuht Gábor Orbán ütles, et Richteri hinnangul kasvab eurodes arvestatud konsolideeritud tulu sel aastal 3%, kui jätta kõrvale vahetuskursi kõikumine.  Richteri arvates kasvab käive Ameerika turul 20%, Venemaal 3%, aga et Lääne-Euroopas peaks müük langema 3%. Gábor Orbán tunnistas sulgemiseelsete varude positiivset mõju esimese kvartali müügile, kuid ütles, et neil varudel võib teise kvartali müügile olla vastupidine mõju.

Orbán rääkis ka, et tarbijate ostujõu langus, kliiniliste ravimiuuringute aeglustumine, muutused ravimitoetuste poliitikas, võimalikud muudatused tarneahelates ja arstidega näost näkku visiitide puudumine on Richteri tänavuse käibe riskitegurid. Richter kavatseb sel aastal teadus- ja arendustegevusse tagasi suunata 11% tuludest.

István Bán, Gedeon Richteri Eesti filiaali juht ütleb, et ehkki farmaatsiatööstust peetakse tavaliselt kriisikindlaks, on pandeemia tõsiselt mõjutanud ka seda sektorit. Alates kriisi algusest on Richteri eesmärgid olnud kaitsta töötajate tervist ja heaolu, tagades samal ajal firma tegevuse sujuva toimimise. “Tänu töötajate pühendumisele on Richteril õnnestunud säilitada oma elujõulisus ja kuigi tootlikkus meie Ungari tehastes ajutiselt vähenes epideemiavastaste meetmete tõttu, on suudetud täielikult varustada kõiki oma turge, sealhulgas Eesti turgu.

Praegu on Richter ainus rahvuslik ravimifirma, mille peakontor asub Ungaris. Erinevad Ungari valitsused on tunnistanud, et Richteril kui sõltumatul ravimifirmal on oluline roll rahvamajanduses ja riigi majandusstrateegias.

Lisaks on Gedeon Richteri tütarettevõte, biotehnoloogiafirma  Richter-Helm Biologics sõlminud lepingu USA farmaatsiafirma INOVIOga, toetamaks uuringuid COVID -19 DNA-vaktsiini INO-4800 loomiseks. See ravim on praegu USAs kliiniliste uuringute 1. faasis ja võiks suvel potentsiaalselt edasi liikuda 2/3 faasi, tõhususe uuringutesse.

Lisainfo: István Bán, Gedeon Richteri Eesti filiaali juht istvan.ban@richter.ee 50 69642